Murat Batmankaya günün kitabını seçti: Foucault Sarkacı

27
Murat Batmankaya günün kitabını seçti: Foucault Sarkacı

Murat Batmankaya günün kitabını seçti: Foucault Sarkacı

Günümüz edebiyat çevrelerinde, bugün geldiğimiz noktada, Umberto Eco dünyanın sayılı entelektüel figürlerinden, en nitelikli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ne var ki son yıllarda ulaştığı bu mevkiinin, yılların bir ürünü, bir çabası olduğunu unutmamak gerekir. Zira romanları ile edebiyat eleştirmenlerini ve edebiyat alanındaki akademisyenleri zor durumda bırakan (kimi zaman alaya alan) bir yazar olarak Umberto Eco, özellikle Gülün Adı’nın yayımlanmasını takip eden dönemde, İtalya’da olumsuz eleştirilere maruz kalmıştır. Eco’ya karşı ilk izlenim olumlu değildir. Asıl beğeni dalgası yurtdışından gelir. İtalya’da akademi ve edebiyat çevreleri Eco’yu eleştirir ve edebi değeri olmadığını öne sürerler.[1] Bu durum genellikle “Caso Eco” (Eco Olayı) ola rak adlandırılmış ve yazarın dışlanması ile artarak devam etmiştir. Lakin bu eleştiriler sadece Eco’ya ilişkin değildir, genel olarak söylenebilir ki çağdaş ve beğenilen/çok satan edebiyata karşı İtalyan eleştirisi her zaman ön argılıdır.

-Bülent Ayyıldız (Dr. Öğr. Üyesi, İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara Üniversitesi)

(““Foucault Sarkacı” söz konusu olduğunda Eco’nun, deyimyerindeyse kedinin fareyle oynadığı gibi okur ile oynadığı görülür.”

“Eco’nun binbir gizemi içine alan ve tari- hin katmanlarını ilmek ilmek dokuduğu eserin özü, belki de yanlış yorumlanmış bir alışveriş listesinden ibarettir.”)

***

“Umberto Eco”nun ilk romanı olan “Gülün Adı” gibi, bu ikinci romanı “Foucault Sarkacı” da, bildiğimiz roman türlerinden hiçbirine girmiyor. Belki de en uygunu, onu bir “bilim-roman” ya da “Eco-roman” diye nitelendirmek.

“Foucault Sarkacı”, çok-katlı, çok değişik düzlemlerde okunabilecek bir roman. Bu da romana, değişik açılardan yaklaşmamıza olanak veriyor. “Foucault Sarkacı”, kısaca, irrasyonel düşüncenin 500 yıllık tarihinin 500 küsur sayfalık bir serüveni:

Pozitif bilimin yanısıra, uzantıları günümüze dek süregelen, gizli bilimlerin, Ortaçağı da kapsayan çok uzun bir zaman dilimi içinde bilim-büyü kardeşliğinin öyküsü. Okuyucuların, bu çetin, ama keyifli okuma serüveninden nice hazlar derleyecekleri umuduyla.

– Şadan Karadeniz

***

  • Foucault Sarkacı
  • II Pendolo Di Foucault
  • Umberto Eco
  • Can Yayınları
Önceki İçerikSamsun Tabip Odası Dr. Kamil Furtun Mizah Öyküleri Yarışması
Sonraki İçerikBütün Oyunlar serisinin 8. kitabı olan Felekleri Temaşa çıktı

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz