Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan günün kitabını seçti: Görünmez Kentler

51
Görünmez Kentler

Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan günün kitabını seçti: Görünmez Kentler

Modern dünyanın masal anlatıcısı Italo Calvino’nun efsanevi kitabı Görünmez Kentler, tekrar elimizin altında… Kubilay Han’ın yolculuk eden Marco Polo… Batı’nın Doğu’yu gören gözünün kurduğu hayaller bir yanda, modern kentin içinden çıkılmazlığı ve geleceği öte yanda…

“Kitap bir alan; okur içine girmeli, dolanmalı, belki kendini kaybetmeli, ama belli bir noktada bir çıkış hatta birçok çıkış bulmalı. Kitap, dışarı çıkabilmek için bir yola koyulma olanağı.” Okur, kitabı eline aldığında, yazarın kentleri arasında dolanacağından, önüne altın harflerle sunulan olasılıkları yutacağından, sonunda okuduklarını kendi zihnindeki ideal kentlere ekleyeceğinden emin olmalı. Okur, kitabı, mümkünse, büyük bir caddenin kenarına dizilmiş kahve masalarından birine ilişerek okumalı; göz önündeki gerçekle, göz önündeki kurguyu daha iyi görebilmek için… “Belki de kent yaşamının kriz noktasına yaklaşmaktayız ve Görünmez Kentler, yaşanmaz hale gelen kentlerin kalbinden doğan bir rüya.”

-Arka Kapak-

Görünmez Kentler: Amerika Dersleri Rehberliğinde Bir Calvino Okuması

Yazan: Pınar K. Üretmen

Bu kentte hayran kaldığın şey onun yedi ya da yetmiş yedi harikası değil, senin ona sorduğun bir soruya verdiği yanıttır. Ya da onun sana sorduğu ve ille de yanıtlamanı beklediği sorudur, tıpkı Thebai’nin Sfenks’in ardından sorduğu gibi*. Görünmez Kentler’i biraz daha görünür kılabilmek adına hazırlanan bu yazı, sınırlı bir sorgulama. Zira yazarın geniş bir zaman dilimi içinde, birbirinden farklı esinlerden yararlanarak, parça parça oluşturduğu (Calvino, 2014b;9) ve kent imgesi altında pek çok düşünsel fikir ilmeğini birbirine eklediği bu eseri tüm yönleriyle ele almak oldukça zor.

Calvino Amerika Dersleri’nin “Kesinlik” bölümünde Görünmez Kentler’in tüm romanları arasındaki biricikliğini dile getirir: “İçinde en çok şeyi söylemiş olduğuma inandığım kitabım Görünmez Kentler’dir, çünkü Görünmez Kentler’de bütün düşüncelerimi, deneyimlerimi ve varsayımlarımı bir tek simge üzerine yoğunlaştırabildim. Bu kitapta gerçekleştirdiğim bir başka şey de bir öncüllük, ardıllık ya da hiyerarşi değil, içinde çok sayıda yolun izlenebileceği, çeşitli yönlere budaklanmış, çok değişik sonuçların çıkarılabileceği bir ağı imleyen bir dizilim içinde her kısa metnin ötekilerin yanı sıra durduğu çok yönlü bir yapıyı kurmuş olmamdır (Calvino, 1994; 92).”

Italo Calvino’nun HarvardÜniversitesi’nde vereceği ders notlarından oluşan Amerika Dersleri, Görünmez Kentler’i anlamlandırmak ve yorumlayabilmek adına yolu aydınlatan denizfeneri gibidir. Üniversitenin her yıl bir sanatçıyı davet ettiği bu derslere 1985-86 dönemi için seçilen Calvino, sunumdan önceki bir yıl boyunca sadece bu çalışmaya odaklanır. Gelecek binyılda korunması gereken değerleri incelemek üzere altı başlık belirler: hafiflik, hızlılık, kesinlik, görünürlük, çokluk, tutarlılık. Ancak yazar, ne yazık ki, bu dersleri hiçbir zaman veremez. Altıncı başlık olan tutarlılık üzerinde çalışmaya başlamadan yaşamını yitirir. Hazırladığı notlar Amerika Dersleri adı altında yayımlanır. Calvino’nun hem edebiyat üzerine düşünceleri hem de dünya görüşü adına işaretler taşır Amerikanotları. Görünmez Kentler’de yer alan göstergeler, simgeler, değerler de bu bakış açısıyla daha net görülebilir. Bu nedenle Amerika Dersleri’ni kerteriz alarak ilerlemeyi planlayan bu yazı, aralarda susarak Amerika Dersleri’nin konuşmasına yer açacaktır. … ….

Devamı için tıklayın
-novelheroes.com-

  • Görünmez Kentler
  • Le Citta Invisibili
  • Italo Calvino
  • Yapı Kredi Yayınları
Önceki İçerikOpen Call: International Architectural Design Competition for the Thessaloniki ConfEx Park
Sonraki İçerik“Yeldeğirmeni Sanat” Kapılarını Açıyor

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz