Mimar-yazar ve çevirmen, Prof. Dr. Murat Aykaç Erginöz seçti: Günün kitabı

55
Veba

Mimar-yazar ve çevirmen, Prof. Dr. Murat Aykaç Erginöz seçti: Günün kitabı / Veba

“Albert Camus’nün (1913-1960) iki önemli kahramanı: Yabancı’daki Meursault ve Veba’daki Rieux. Meursault “absurde”, Rieux başkaldırı felsefesinin simgesi. Camus’nün anlam, #nihilizm ve başkaldırı sorunsallarına yaklaşımında, deneme ve teorik metinlerinden bir boy öne çıkan isimler. Üstelik yalnızca yazıldığı döneme değil, bugüne de seslenen kahramanlar: Her köşe başında rastlanabilecek Meursault’ya karşı, “absurde”ü başkaldırı ahlakı ve eylemiyle aşmaya çabalayan Rieux. Camus uyumsuz kahramanı Meursault ve başkaldıran kahramanı Rieux ile “filozof olmak istiyorsan romanlar yaz” sözünün altını doldurarak insanın vicdanına sesleniyor.” diyen novelheroes.com‘daki Ali Bulunmaz‘ın yazısının devamı için tıklayınız…

  • Veba
  • La Peste
  • Albert Camus
  • Can Yayınları
  • 1957 Nobel Edebiyat Ödülü

Varoluşçu edebiyatın en önemli temsilcilerinden biri olan Albert Camus, politik söylemlerle sesini yükseltmedi ama fısıldamasıyla bile depremler yarattı, çağdaşlarını derinden etkiledi. Keskin bir gözlem gücünün desteklediği arı bir bilinçle yazılmış olan Veba, yalnızca XX. yüzyılın değil, bütün bir insanlık tarihinin ortak bir sorununa değinir: felaketin yazgıya dönüşmesi. Çağının önde gelen düşünürlerinden Nobel ödüllü yazar Albert Camus’nün hiçbir yapıtında böylesine acı bir yazgı, böylesine şiirsel bir dille ele alınmamıştır. Veba, insanın ve aydınlığın şiiridir. Bu şiirde renkler alabildiğine koyu, ancak yazarın sesi o denli umut doludur.

Beklenmedik bir boyuta ulaşan veba salgını, tüm Oran kenti sakinlerini önce umutsuzluğa boğar, ardından Doktor Rieux, Tarron ve Grand’ın gösterdikleri dayanışma örneği, başta yetkililer olmak üzere, herkes için güç ve umut kaynağı olur. İşte Albert Camus’nün insana bakışı ve inancı, bu noktada karşımıza çıkar. Camus, okurlarını, ortadan kaldıramayacağını bile bile vebayla savaşan Doktor Rieux’ün kişiliğinde, dünyanın saçmalığını, yenilginin sonu gelmeyeceğini bile bile kötülüklere karşı çıkmaya, yaşama anlam katmaya çağırır.

Önceki İçerikSeçilmiş 7 Şiir (1) – Şair enderemiroğlu seçti
Sonraki İçerikUluslararası CEO Sosyal Bilimler Kongresi

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz