Cinsiyet Belası | Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi
1990’da yayımlandığında feminist kuramda ve toplumsal cinsiyet araştırmalarında çığır açan, queer kuramın öncü metinlerinden sayılan Cinsiyet Belası nihayet Türkçede. Judith Butler’ın cinsiyetin ne ölçüde ‘doğal’ olduğunu sorgulayarak cinsiyetin performatif yapısına dair kışkırtıcı savını ilk kez ortaya koyduğu bu metin, birbiriyle bağlantılı pek çok tartışmayı birden barındırıyor.
- Cinsiyet Belası
- Judith Butler
- Metis Yayıncılık
–o0o–
“Feminist siyasi pratik açısından, feminizmi başka temellerde yeniden canlandıracak bir temsili siyaset formüle edebilmek için, kimliğin ontolojik inşalannı radikal bir biçimde yeniden düşünmek şart görünüyor. Öte yandan feminist kuramı -dışladığı kimlik konumlanndan ya da kimlik karşıtı konumlardan sürekli muhalefet gören- tek ve kalıcı bir temel inşa etme zorunluluğundan kurtaracak radikal bir eleştirinin vakti geldi belki de.”
–Alıntı–
Judith Butler
(1956) Yüksek öğrenimini ve doktorasını Yale Üniversitesi’nde tamamlayan Butler’ın feminist kuram, felsefe ve güncel siyaset alanlarında pek çok makalesi ve kitabı bulunuyor.
California Üniversitesi’nde Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat dalında profesör olarak görev yapan Butler’ın en önemli eseri olan Cinsiyet Belası, feminist kuramın temel yapıttan arasında yer alıyor. Butler’ın diğer eserlerinden bazılan şunlar: Kırılgan Hayat (Metis,
2005), İktidarın Psişik Yaşamı (Ayrıntı, 2005), Taklit ve Toplumsal Cinsiyete Karşı Durma (Agora, 2007).