e dergisi’nin Mayıs-Haziran Sayısı çıktı
Zarafetle Direnen Yazar: Sevgi Soysal
Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin Mayıs-Haziran 2021 tarihli 55-56’ncı sayısı yayınlandı.
Dergi bu sayıda 12 Mart döneminin karanlığına nüktedan kalemi ve incelikli edebiyatı ile direnen yazarı Sevgi Soysal’ı ve onun eserlerini inceliyor. Editöryal sunuda Sevgi Soysal’ın edebiyatı şu şekilde ifade ediliyor:
“40 yıl gibi kısacık bir ömre Türkiye edebiyatının akışını değiştirecek öykü, roman, köşe yazıları, tiyatro ve radyo oyunları sığdırdı. Sevgi Soysal’ın yaşadığı dönemin koşulları, onun yaşamını doğrudan etkilerken edebiyatını da dönüştürdü. Yaşamını edebiyatından, edebiyatını yaşamından ayırmadan yazan Sevgi Soysal’ın eserleri onun dünyadan geçerken bıraktığı ayak izleridir. İzleri takip eden her okuyucu görecektir ki, onun edebiyatı ve yaşamı daima bir direnişin avlusuna yahut itiraz seslerinin yükseldiği bir meydana çıkar.”
Yazar Kadir Yüksel’in de katkı ve desteği ile ortaya çıkan dosyanın yazarları Erendiz Atasü, Ayşegül Tözeren, Eren Aysan, Sevgi Soysal, Kadir Yüksel, Nilüfer Altunkaya, Yetgül Karaçelik, Mehmet Fırat Pürselim ve Hülya Soyşekerci.
Chloe Koutsubelli (Lale Alatlı çevirisiyle,) Cihan Oğuz, Gizem Bilkay, İsmail Afacan, Nisa Leyla- Önder Birol Bıyık, Önder Karataş, Can Hakman, Hayrettin Geçkin, Murat Tenetoğlu, Zekeriya Şimşek, Uygur Orhan, Oya Uysal, Burak Abatay, Emre Şahinler, Serdar Aydın ve Arif Berberoğlu şiirleriyle; Onur Çalı, Kenan Biberci, Rıza Özlütaş, Hıdır Murat, Sennur Sezer, Tunç Kurt, Gülizar Aytekin, Elif Eser öyküleriyle; Burhan Kum, Hıdır Murat Doğan, Gökçe Naz Köse, Esra Enis, Esin Erdem, Atilla Atala, Mina Persis ve Kübra Yeter çizimleriyle yeni sayıda yer alıyor.
Derya Çakır’ın Neşe Yaşın’ın Ayrıntı Yayınevi’nden çıkan şiir kitabı Kar Uykusu üzerine incelemesi, Tayfun Yurdadön’ün “Turgut’un Merdivenleri” isimli denemesi, Ömer Demircan’ın ‘Devrik’ Konumlama İşlevleri’ başlıklı yazısı, Ali İhsan Ökten’in Nuri Bilge Ceylan sinemasını dönüşümünü konu alan yazısı, Sultan Gülsün’ün 2021 Sennur Sezer, Emek ve Direniş Şiir Ödülü’ne değer görülen Can Hakman’ın Miskin Peri’sini incelediği denemesi ve İlyas Tunç’un “Amanita Çiçeğin Adı” başlıklı denemesi de dergide yer alan yazılar arasında.
Sultan Gülsün’ün kot taşlama ve yıkama işçilerini konu alan Kumun Gecesi belgeselinin yönetmeni Ali Ergül’le olan söyleşisi, Özge Sönmez’in Gözde Bir Kordon isimli Gülce Başer’in şiir kitabını incelediği denemesi, Mehmet Ergün’ün “Bahtı Siyah” Şair: Enver Gökçe başlıklı yazısı ve müzisyen Can Özkan’ın müzisyenlerin, kültür-sanat emekçilerinin yaşadığı sorunları kaleme alan “Görün Bizi Efendiler” başlıklı yazıları da derginin Mayıs-Haziran sayısında yer alıyor.
Kitabevlerinin yanı sıra ginkokitap.com, emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com adreslerinden de dergi edinilebilir.