Romancı-senarist Piraye Şengel seçti: Günün kitabı

97
Cennetin Kökleri - Romain Gary

Romancı-senarist Piraye Şengel seçti: Günün kitabı

  • Cennetin Kökleri
  • Romain Gary
  • Agora Kitaplığı

Sevgili Attila İlhan sayesinde tanıştığım Romain Gary’in romanları, beni tekrar tekrar okumaya çağırır kendini. En sevdiğim yazarlardan biridir. Ayrıca yazarın Emile Ajar takma adıyla filmleri de çekilen romanları vardır. ‘Onca Yoksulluk Varken’ bunlardan biridir.

Romain Gary’in hayatı, romanlarından daha ilginç gelmiştir hep bana…

‘Cennetin Kökleri’, 2.Dünya savaşında toplama kamplarında zor yıllar geçiren Morel’in, insanın doğasına dair ciddi şüphelere düşmesini ve onun hayatta kalmasına yardımcı olan hayalini; savaştan sonra Afrika’ya gidip fillerin koruyuculuğunu üstlenmesini, filleri savunurken insanın temel meselelerini ortaya koyuşunu anlatıyor roman.

‘Artık insanlaşmalarını istiyorum, daha azına razı değilim. İnsanlaşmak lazım.’

—-o0o—-
Romain Gary’nin romanları içerisinde apayrı bir yerde duran “Cennetin Kökleri”, 2. Dünya Savaşı’nda toplama kamplarında kalırken insanın doğasına dair ciddi şüpheler duyan bir idealistin, Morel’in, savaştan sonra Afrika’ya gelip fillerin koruyuculuğunu üstlenmesini, filleri savunurken insanlığın temel meselelerini ortaya koyuşunu anlatıyor. Agora Kitaplığı “Cennetin Kökleri”ni, büyük romancı Mehmet Eroğlu’nun takdimiyle sunuyor…
—-o0o—-

…1956’da Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Goncourt Ödülü’ne layık görülen Cennetin Kökleri aynı zamanda yazarın sinema dünyasına adım atmasına vesile olan eseridir. Gary, senaryosunu da kendi kaleme aldığı The Roots of Heaven’da, II. Dünya Savaşı yıllarında toplama kampında kalmış bir idealist olan Morel’in, savaştan sonra Afrika’ya gelerek dönemin Don Kişot’luğuna soyunuşunu ve fillerin, fildişi uğruna katledilmesini önlemek için verdiği mücadeleyi anlatır. 4.500.000 dolarlık bütçesi sayesinde 1958 yılı için oldukça iyi teknik imkanlarla peliküle aktarılan 126 dakikalık film, iki Oscarlı usta yönetmen John Huston’ın imzasını taşır. Huston, roman hakkındaki fikrini ‘’günümüz çevreci hareketinin bir kehaneti’’ olarak ifade ederken, başrol oyuncusu Erroll Flynn ise romanı, okuduğu en sıra dışı kitap olarak tanımlar. İnsanlığın temel meselelerini, fillerin maruz kaldığı katliamla sembolize ederek tartışan yapıt, çarpıcı görselliğiyle de göz doldurur. Yazarın Cennetin Kökleri’nin hemen ardından kaleme aldığı Lady Lise 1965’te yönetmen Peter Ustinov’ın sıradışı mizah anlayışıyla beyazperdeye aktarılır. 80 yaşındaki bir düşesin geçmişte yaşadığı aşklarının anlatıldığı film, Sophia Loren, Paul Newman ve David Niven gibi isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosuna rağmen pek ses getirmez…

[Beyazperdede Romaın Gary Uyarlamaları / Güzin Tekeş / Roman Kahramanları, Ocak -Mart 2017, 29. sayı]

Önceki İçerikDünyanın üç ayrı ve uzak ülkesinden… “Kırmızı Mektuplar”
Sonraki İçerikSeçilmiş 7 şiir (3) Şair enderemiroğlu seçti

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz