Konstantinopolis’te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat

93
Konstantinopolis'te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat

Konstantinopolis’te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat

Pera Müzesi, koleksiyon sergileri kapsamında düzenlediği etkinliklere, 27 Mayıs Çarşamba günü Bizans ve Ortaçağ İslam Tarihi Uzmanı Koray Durak’ın konuşmasıyla devam ediyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan geniş bir seçkiyi kalıcı sergileri aracılığıyla sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturan Pera Müzesi, koleksiyonda yer alan eser ve objeleri mercek altına almayı sürdürüyor. Orta Tunç Çağı’ndan başlayarak, Yunan, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerini kapsayan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilhamla düzenlenen yeni konuşma etkinliğinin konuğu, tarihçi ve akademisyen Koray Durak olacak.

Konstantinopolis sokaklarından hikâyeler

Bizans İmparatorluğunun başkenti Konstantinopolis, hem alım gücü yüksek kalabalık nüfusu hem de büyük bir sarayın varlığı ile Ortaçağ’da Akdeniz’in en büyük pazarlarından biriydi. Bu canlı pazarın hikayesi, aziz hayatlarından kanunlara, edebi eserlerden Yenikapı metro kazılarında ortaya çıkan buluntulara kadar geniş bir yelpazedeki tarihi kaynaklarda mevcuttur. Bu sohbetin amacı özellikle orta Bizans döneminde Konstantinopolis’in ticari hayatının izlerini kentin sokaklarındaki hikayelerde aramak.

Cebinde parası, sırtında abası, mahsul-i hayal Konstantin Bey, bir gün Mese Caddesi’nde alışverişe çıkar. O gün Giresun keteni ve Tekirdağ şarabı alayım derken, ne Strategion’daki (Eminönü) cam atölyesi yangınından canını zor kurtaracağından haberdardır, ne de Artopoleia’daki (Aksaray civarı) tavernalarda bir azizi sarhoşların elinden alacağından.

Konuşma Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak gerçekleştirilecektir.

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç büyük koleksiyon alanından biridir. MÖ 2. binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini kapsayan koleksiyon, bu alandaki en önemli birikimlerden biri olarak kabul ediliyor. Arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırıyor. Gerek dönemler ve kültürlerarası sistem ilişkilerinin, gerekse dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veren bilimsel bir kaynak niteliği taşıyor.

Koleksiyondan kronolojik bir düzenlemeyle sunulan geniş seçki, Anadolu bilim ve kültür tarihinin bu heyecan verici ilgi alanına ışık tutmayı amaçlıyor, ticari pratiklerin köklü geçmişine, kullanılan ağırlık ve ölçülerden yola çıkarak yeni bir bakış sunuyor.

“Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” sergisine yönelik Öğretmen Rehber Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.


Koray Durak

2008 yılında itibaren Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü’nde Bizans ve Akdeniz tarihi üzerine lisans ve lisansüstü dersler veren Koray Durak’ın araştırma alanları Bizans ve Ortaçağ İslam dünyasında iktisadi ve ticari hayat ve Ortaçağ Bizans ve Arap yazınında coğrafi imgelemdir. 2011 yılı Türkiye Bilimler Akademisi, Genç Bilim Adamı Ödülü alan Koray Durak, Rum/Rhomaios tanımı ve Konstantinopolis üzerine yerli ve yabancı yayınlarda makaleler yazmıştır. Şu anda Bizans İmparatorluğu ile İslam dünyası arasında gerçekleşen farmakolojik madde ticareti üzerine çalışmaktadır.

Önceki İçerik“COVID 19 Günlerinde Yaşam” Fotoğraf Yarışması
Sonraki İçerikPratik ve keyifli internet siteleri – 2

Cevapla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz